Kinderen spelen vaak buiten en knoeien ook regelmatig met hun eten. Het is dan ook onvermijdelijk dat er vlekken in de kleding van je kinderen komt. Gelukkig zijn de meeste vlekken eenvoudig te verwijderen. Je moet alleen even weten hoe je dat doet en met welk middel. In deze blog leggen we je dan ook uit hoe je verschillende soorten vlekken het beste kunt verwijderen!

Vruchtensap

Veel kinderen drinken dagelijks een vruchtensapje. Hierdoor komt er regelmatig sap op hun kinderkleding waardoor er vlekken ontstaan. Gelukkig kan je deze vlekken makkelijk verwijderen. Je moet het kledingstuk ongeveer een half uur in koud water leggen en vervolgens de vlek insmeren met schoonmaakazijn. Dit laat je daarna ook weer een halfuur intrekken. Hierna moet je de kinderkleding met vlek in de wasmachine doen met wat bleekmiddel. Let wel op dat je het juiste bleekmiddel voor de stof gebruikt!

Inkt

Kapotte pennen of stiften zijn vaak de aanstichter van hardnekkige vlekken. Inktvlekken kunnen dan ook niet op een normale manier verwijderd worden. Om een inktvlek te verwijderen, moet je een middel met alcohol gebruiken. Veel soorten haarspray bevatten alcohol, waardoor dit geschikt is om de vlek mee te verwijderen. Spuit de haarspray (of ander alcoholisch product) op de vlek en dep met keukenpapier de vlek droog totdat deze vervaagd is. Vervolgens was je het kledingstuk met de rest van de was mee. Dit kan natuurlijk voor jongens- en meisjeskleding!

Lijm

Kinderen houden vaak wel van een beetje knutselen. Het gebeurt dan ook vaak dat er lijm op de kleren van de kinderen terecht komt. Dit is eenvoudig te verwijderen, maar je hebt er wel speciaal schoonmaakmiddel voor nodig. Dit schoonmaakmiddel, is glycerine. Dit is een stof die vaak in zeepjes en shampoo wordt gebruikt om de huid te hydrateren. Het is daarnaast ook een lichaamseigen stof die op de bovenste laag van je huid voorkomt. Maar naast dat het dus een perfect middel voor zeep is, kan je er dus ook je kinderkleding mee schoonmaken. Je doet dit door het middel op de lijmvlek aan te brengen en daarna af te spoelen. Doe daarna wat afwasmiddel (vloeibaar) op de vlek en stop de kleren in de wasmachine.

Chocolade

Deze vlekken komen wellicht niet alleen bij je kinderen voor, maar misschien ook wel bij jouzelf! Maar bij kleding voor heren of dames is de vlek nog altijd even hardnekkig. Je kan deze vlekken op een aantal verschillende manieren weghalen. Je begint altijd eerst met het weghalen van zoveel mogelijk chocola. Daarna probeer je de vlek te verwijderen met ossengalzeep. Je kan hiervoor ook een vlekverwijderaar gebruiken. Wanneer dat gelukt is kan je de kleding met de gewone was meedraaien. Mocht de vlek dan nog net helemaal verdwenen zijn, dan kan je het kledingstuk ook nog wassen met een bleekmiddel. Een andere manier om chocola uit kleren te krijgen, is door de kleding voor te wassen met een wasmiddel met enzymen. Wanneer je dit doet hoef je geen ossengalzeep of vlekverwijderaar te gebruiken.

Bessen

Een andere hardnekkige vlek, is een bessenvlek. Het is altijd vervelend als zo’n soort vlek in je nieuwe kleding komt. Deze kunnen vaak lastig te verwijderen zijn, maar het is niet onmogelijk! Om deze vlek te verwijderen was je het kledingstuk eerst met de normale was mee. Daarna leg je het kledingstuk in de zon om te bleken. Als de vlek nog niet uit het kledingstuk is, dan kan je citroensap in de vlek wrijven en het kledingstuk uitspoelen. Ga hiermee door totdat het kledingstuk weer vlekvrij is. https://www.amazingkids.nl/merken/nik-nik                  https://www.amazingkids.nl/merken/retour